Aquest curs 2014-2015 anem a treballar en l'àrea d'Educació Plàstica al pintor Artur Heras.
Ací tenim el començament, un quadre que van fer els alumnes per a Halloween. Es tracta d'una versió del quadre "Mío", pintat l'any 1965 per l'autor i on apareixen tots els alumnes del nostre aulari de Benicolet. Com hem dit anteriorment aquest treball s'ha realitzat en l'àrea d'anglés per celebrar la festa de Halloween. La nostra idea és que aquests projectes siguen el més transversals possibles, quant a matèries i celebracions al llarg del curs escolar. Anirem posant en primer lloc l'original i seguidament les nostres versions.
Ja ens trobem en febrer i el projecte avança satisfactòriament. A hores d'ara la faena ja va veient-se, la qual cosa és molt gratificant per als alumnes i per a nosaltres. Hem començat a instal·lar alguns quadres al corredor del col·legi on hi tindrà lloc l'exposició. Després de la versió de "Mío", els xiquets i xiquetes d'infantil dugueren a terme una versió lliure del quadre "Plátano-siesta" que Artur Heras va pintar l'any 1970. Es tracta d'interpretacions individuals que hem muntat juntes per donar més vistositat al magnífic treball dels més menuts de l'escola.
En aquesta mateixa línia, ara és el torn del sorprenent treball que han
realitzat els alumnes de 1r, 2n i 3r de primària
sobre l'admirable quadre "Victòria-Ideals", pintat l'any 2006. Amb aquesta obra han volgut retre homenatge a la dona. Es tracta
d'un quadre de gran format (260x290cm) que nosaltres hem volgut penjar a
mode d'instal·lació per a que siga la nostra mirada la que construïsca
l'obra, com si fora una escultura. Açò permet una mirada diferent de
l'obra. Tot plegat podeu vore el resultat.
Una altra data molt significativa per a l'escola, com no, és el dia del llibre, que té lloc el 23 d'abril. Enguany la celebrarem amb un treball molt emotiu d'Artur Heras que es va inspirar amb la poesia de Miguel Hernández, "el poeta del poble", nascut a Orihuela a principis del segle passat. A banda d'aquesta obra, hem de fer esment a un fet força significatiu al voltant de tota l'obra d'Artur Heras i no és altre que el lloc que ocupa la paraula, el text, en definitiva, la literatura, en tota ella. Per això i no altra raó hem fet una versió lliure que ara mateix podreu contemplar realitzada pels alumnes d'últim cicle, els majors, de 5é i 6é. Hem citat unes paraules de l'autor que diuen així: "Tal vegada dubtar és començar a resistir". El dubte ens fa qüestionar la realitat, ajudant-nos a ser crítics i autònoms, en definitiva a lluitar contra les injustícies i ser millors persones.
Continuem amb uns personatges molt entranyables, molt coneguts en la iconografia d'Artur Heras, unes figures de fusta que apareixen en l'exposició on el tret característic de les quals és un barret. Lluís Bassat els anomenà: personatges amb barret que fan volar la imaginació. Nosaltres, com no podia ser d'una altra manera, defensem la imaginació per damunt de tot. Imaginació que, de segur, ens farà arribar molt lluny. Vos convidem a que ens acompanyeu.
Aquestes obres foren realitzades per l'artista als anys setanta i vuitanta. Es tracta de "L'inconue", 1980 i "Senyor", 1971. La versió que han realitzat els alumnes ha quedat molt divertida i original. Les altres dues són: "Figura d'esquena" i "Silueta" realitzades ambdues l'any 1971.
Ara és el torn de dues obres cabdals per vertebrar el taller. Totes les obres tenen la seua importància, però aquestes, juntament amb "Victòria-Ideals", per la seua complexitat a l'hora de realitzar-les, prenen un protagonisme especial. La primera d'elles ha significat una experiència molt bonica per a l'escola doncs tots els alumnes han participat en la creació d'un conte que ha quedat plasmat en l'obra. Una obra circular: "La vida de alguna manera" de l'any 2008, que evoca el poder de la literatura i ens prepara per viatjar en busca d'un regal molt valuós, un viatge de coneixement, que nosaltres des de l'escola ens esforcem per a que els alumnes donen les primeres passes amb fermesa.
Amb aquesta obra els més menuts ja estan preparats per a que els conten la història que hem escrit entre tots els alumnes i que ells van començar. El conte comença així: "Fa molts anys una princesa que estava contenta..."
L'altra obra de la que parlàvem anteriorment és "Ramsés II o és Franco", de l'any 2004. Una obra de gran complexitat tècnica on les imatges icòniques es barregen amb textos i signes gràfics donant-li a l'obra una força i una bellesa molt singulars. En paraules d'Artur Heras: "sols quan la imatge i el llenguatge s'entrellacen es produeix o s'hi dona el procés comunicatiu". Un treball força complex i d'un virtuosisme tècnic notable que no dubtem sorprendrà gratament. La figura principal, que nosaltres vam fer mòbil, pertany a la silueta d'un alumne, com tantes d'altres de la mostra, però que en aquest cas és plena d'utensilis escolars i d'estrofes d'una cançó, "Estiu", del grup musical gandià Zoo, que els alumnes escolliren. Vos deixem un detall de l'obra per a que així pugueu apreciar més bé el treball juntament amb un pla més general de la mateixa.
Seguidament vos deixem un vídeo amb el procés de treball del taller fins ara.
Continuem finalitzant obres. Ara és el torn d'una botella molt coneguda i molt afamada, el que passa és que aquesta en obrir-la ens ha donat una sorpresa, Borja ha aparegut de sobte intentant enfugir-se'n sense que ningú se'n adone. No ens ho podem creure!
Es tracta de l'obra "Trade mark registered I" pintada l'any 2012.
Un altre aspecte força important en la tasca escolar és ensenyar i aprendre les hores. Per tant ens ha vingut molt bé un rellotge per poder practicar. El problema és que aquest rellotge, els xiquets de 1r, 2n i 3r de primària, se'ls ha ocorregut posar-li peus i la veritat no sabem si quan tornem un dia a l'escola se'n haurà anat corrent. Esperem que no. L'obra és una versió del quadre "Temps de pas" de l'any 2004.
Ja no ens queda molt per tenir enllestit el taller i poder per fi inaugurar. Amb motiu d'una data tan senyalada com el dia del llibre hem preparat un disseny commemoratiu sobre l'obra que estem treballant. Es tracta d'una postal que hem dissenyat de l'obra dedicada a Miguel Hernández i que nosaltres hem utilitzat per commemorar el dia del llibre. D'altra banda també hem dissenyat un punt de lectura amb algunes obres que havíem finalitzat en eixe moment. Ací podeu veure el resultat.
Ara si que hem arribat a la fi del taller. Ha sigut un curs molt actiu i enriquidor. També exigent, la qual cosa ens ha fet treballar de valent, però al mateix temps, gaudir i aprendre. El 7 de maig de 2015 tindrà lloc la inauguració oficial de l'exposició, que romandrà instal·lada tot el que queda de curs. Esperem que la visite molta gent, perquè val la pena. Ara ens toca una tasca divulgadora i altres tasques per a que els xiquets visquen el que envolta un esdeveniment com aquest.
Seguidament vos presentem les obres que resten per completar la selecció que hem treballat. Anirem anomenant els títols de les obres originals i així podreu comprovar la originalitat de les versions i la fidelitat que s'ha aconseguit no perdent la connexió i la identificació amb l'obra d'Artur Heras, tan impressionant i original.
Comencem amb una adaptació d'una obra de 1977-78, "Cuaderno" que nosaltres hem volgut dedicar a uns cuaderns que treballem molt a l'escola com a reforç de matemàtiques.
"Tout for Kunst" 1991. En aquesta obra hem volgut retre homenatge a alguns dels pintors que hem treballat a l'escola els últims anys. Entre ells, evidentment, s'hi troba Artur Heras.
Continuem amb quatre quadres amb molta força expressiva i una bellesa estètica remarcable. Hem fet un joc amb les siluetes de dues parelles de bessons del col·legi per emfatitzar les dualitats. El primer d'ells és "L'instinto-Lavorare Stanca" 2006.
"Cor" 2010
"Ramader de somnis" 2008
"Negro literario" 2009
L'última obra de pintura és "Tatlin Vector" 2006. En aquesta obra, seguint la influència de l'obra d'Artur Heras sobre la poesia, nosaltre també hem volgut homenatjar-la amb la nostra versió.
Ara podreu gaudir d'un segon vídeo que hem preparat al voltant del taller. Comptem amb la presència d'exalumnes que ens han visitat durant el procés de treball així com dos alumnes membres de l'escola bressola de la Catalunya nord que s'hi trobaven d'intercanvi amb alumnes de l'IES "Manuel Sanchis Guarner" de Castelló de Rugat i van vindre a conèixer-nos.
La revista Futura de la Universitat de València publicarà un monogràfic explicant aquest magnífic taller. VilaWeb Ontinyent ja ho va avançar en un dels seus articles
http://ontinyent.vilaweb.cat/noticies/la-revista-futura-divulgara-el-treball-educatiu-de-lescola-de-benicolet-en-homenatge-a-artur-heras/
http://ontinyent.vilaweb.cat/noticies/la-revista-futura-divulgara-el-treball-educatiu-de-lescola-de-benicolet-en-homenatge-a-artur-heras/
2 comentaris:
Que bé se mos ha quedat.
Vos faig arribar les meues felicitacions des d.ací per eixe gran proyecte. Els resultats son espectaculars, i segur que heu aprés molt mes del que es veu les imatges. Enhorabona, mestre!!
Publica un comentari a l'entrada